2013. július 27., szombat

Mandulatej


Ígértem, hogy beszélni fogok a növényi és magtejekről, ez különösen azért lényeges, mert azok, akik nem fogyasztanak állati termékeket, lehetőséget kapnak arra, hogy a turmixukba, a müzlijükre, de akár a tejbegrízbe is beletehessék, mint ízletes alternatívák. Mindent sokkal krémesebbé és rendkívül ízletessé tesznek. Én leginkább kókusztejjel iszom a kakaómat, egyszerűen zseniálisan passzolnak egymáshoz. A lehetősége száma határtalan, hiszen tejet bármilyen olajos magból, kókuszból/kókuszreszelékből, rizsből, árpából, szójából és egy sereg másból is készíthetünk. Általánosságban elmondható: karakterében megőrzik az eredeti termék ízét, 2-3 napig tarthatóak el, nem tartalmaznak tartósítószert, hőkezelésnek nem vetjük alá őket, tehát nyers mindegyik, így teli van az adott alapanyagra jellemző vitaminokkal, ásványokkal. 

A Házipatika tökéletesen összeszedte, miért fogyasszuk:
"100 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energiát hordoz számunkra. 3,5-7% vizet, viszonylag sok, 19-30% fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16% növényi rostot, további 2-4 % szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, 53-59%-os a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll. A mandulaolaj nagyon értékes összetevője. A mandula jó B1-, B2- és B6- és E-vitamin (28 mg) lehet forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, foszfort (441 mg!) tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelendő.
A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást.


Az E-vitaminban gazdag mandulaolaj kiváló bőrápoló szer. Fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni a gyorsan felszívódó olajat, amitől az puha, egészséges fényű és bársonyos lesz. E-vitamintartalma miatt használható a napégés megelőzésére, és az enyhén napégette bőr kezelésére. A keserűmandula emberi fogyasztásra alapvetően nem alkalmas, kisajtolt olaját a kozmetikai ipar, valamint a gyógyszeripar hasznosítja."

A fentiekből kiderült, hogy nem csak egészséges, de mindenkinek célszerű lenne nyersen fogyasztania a kalória tartalma ellenére. Az előállítása rendkívül egyszerű, azonban az ára... Nos, alighanem az olajos magvak, a dió és a többi a legdrágábbak, de egyszer-egyszer megéri beiktatni a fenségesen telt, lágy és végtelenül krémes ízűk, állaguk miatt. 

A mandulát legalább egy éjszakára beáztatjuk - én most héjával együtt tettem -, amitől nem változik meg a színe, csupán intenzívebb lesz az íze, és maga a hártya is tartalmaz számunkra fontos elemeket. Természetesen meg lehet pucolni előre, ha valakit zavar.  Az ázás után kapjuk meg a felső képen látható, kerek, kicsattanó szemeket, amikről a levet leöntjük, mert kiázott belőle minden, amire viszont nincs szükségünk.
Aztán beletesszük a turmixba, és felöntjük vízzel. Az általános szabály szerint három, esetleg négyszeres folyadékkal hígítjuk, aszerint mennyire intenzív ízre vágyunk, de a készítést csak a víz egyharmadával kezdjük. Ha  már elég pépes a mandula, felöntjük a maradék vízzel, és másfél - két percig tovább turmixoljuk. 
A második képen az látszik, ahogy a mandula elkezd leülepedni a tartály aljára, és hogy tej marad utána.
Végezetül egy sűrű szövésű anyagon átöntjük, és jól kicsavarjuk a pépet, amit megszárítva lisztként is felhasználhatunk. Ami marad, az a habos tej, ami a mandula zsírtartalma miatt habos, és nem a turmix maradt mosószeres. :)


Az előállítási költsége még mindig sokkal olcsóbb, mint amennyiben a bolti kerül. Nagyjából 10 percnyi ráfordítással, amiben már a mosogatás is benne van, egy 10 dekás mandulából 7 deci tej lesz, amit így inni szeretek, de sűrűbbre is hagyhatjuk. Így intenzív, tejszínszerű állagot kapunk, ami kitűnő gyümölcslevesekhez. Ha kicsit még hígabbra engedjük, akkor turmixok kitűnő alapanyaga. Én kakaónak is így szeretem, mert nem dominál annyira a mandula, csak lágyan áttűnik a kakaó karaktere mögül. Ha esetleg szétválna tárolás során sűrűbb és hígabb részre, csak össze kell keverni. 

Édesítéshez összeturmixolhatjuk datolyával, agave sziruppal, mézzel, és ízesíthető szerecsendióval vagy akár egy csipet fahéjjal is, én csak így, natúron kedvelem, nem vagyok túl édesszájú.
Szerintem egyszer mindenki kóstolja meg, érdemes neki egy esélyt adni. Tejérzékenyek számára is egészséges lehetőségeket nyújt, és felrázhatjuk vele a szokásos étrendünket.

3 megjegyzés:

  1. Ezt az ősszel, mikor lesz friss mandula, tuti, kipróbálom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja kérem, ha valakinek van mandulafája... ;) Irigykedem, bár törni azért nem biztos, hogy szeretném. :D

      Törlés
    2. Pedig pont az a terv, hogy kapsz belőle, ha megtöröd. ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...