2013. augusztus 24., szombat

Rizstej


A vegán étkezés a hétköznapokban egyet jelent az előrelátással. Mindegy, hogy ki és milyen ok miatt lett vegán, hogy etikai, spirituális, környezettudatos meggondolásból váltott, de ha csak akkor jut eszébe tejet készíteni, amikor már csak egy pohárra való vagy annyi sincs a hűtőben, már majdnem késő. A legtöbb hozzávalót ugyanis több órával korábban kell beáztatni, és ilyenkor sem a főzéshez, sem a reggeli turmixhoz ne jut elegendő.
Nem kivétel ez alól a rizstej sem, de megéri az a kis előgondoskodás.

Hozzávalók:
- 20 dkg barnarizs;
- 1 ek hidegen sajtolt növényi olaj (nálam most lenmag, de elhagyható);
- 1-2 ek agavé szirup (vagy más édesítő);
- 1 csipet só és víz.

A Házi Patika összegyűjtötte, miért hasznos a barnarizs:
Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Mindemellett egy olyan vegyület is található benne, amely a koleszterinszint csökkenését eredményezi, ezért szívvédő élelemnek is tekinthető. A barnarizs külső borítása - azaz korparésze - tartalmaz egy vegyületet, melynek neve oryzanol. Ez az anyag váltja ki a vérkoleszterinszint csökkenését.
Mivel kifejezetten magas a rosttartalma, ezért képes a bélperisztaltikát gyorsítani, a széklet mennyiségét növelni, a mérgező bomlástermékeket megkötni, a belekből kiüríteni. Nem csupán a vastagbél rosszindulatú elváltozásait lehet rizsfogyasztással megelőzni, hanem az emlőrák előfordulási gyakorisága is csökkenthető. A magyarázat az, hogy a barnarizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken. Ausztrál és kanadai kutatások eredménye szerint napi 28 g rost 38 százalékkal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát. 


Tehát a rizst 24 órával korábban beáztatom, aztán szűrőbe öntöm, átmosom és alaposan lecsöpögtetem, majd természetesen turmixba teszem és felöntöm annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. Alaposan összeturmixolom, majd másfél-két perc után felengedem a víz maradék részével - a hígítási arány ebben az esetben is 2-4 a rizshez képest, én most is a háromszorosával dolgozom. Aztán egy sűrű szövésű anyagon átszűröm az egészet és kész az alaptej. 
Ezután a rizstejet visszaöntöm a turmixba, hozzá adom a sót, agavé szirupot és az olajat, majd még egy percig keverem. A fenti képen látható hófehér, erősen habzó ital lesz  az eredmény.
A kimarad pépet megszárítás után még fel lehet használni. Akár törtrizsnek megfőzhető, rakott ételekbe keverhető, de ledarálva liszként is használható.

Aki már olvasott nálam pár tej receptet, tudja, hogy semmit sem szívesen főzök fel. Akkor sem, ha így a kapott ital íze enyhén gabonára emlékeztet, mint a zab és a rizs esetében. Számomra ez nem zavaró, ellenben úgy, ahogy van finom.


Ezt az italt felhasználva készítettem el a reggeli smoothie-mat is, ami egy negyed sárgadinnyéből és egy hatalmas, de tényleg giga nagy őszibarackból állt. Sokszor csak vízzel engedem fel a turmixom, de még a szokásos ízek is feldobhatóak egy-egy pohárka tejjel.

Édesanyám megkérdezte, hogy mennyi időt vesz ez igénybe, és hogy nem drágább-e ez az életforma, Elmeséltem, hogy nagyjából ugyanannyiból kijövök, mint azelőtt, én ugyanis iszonyú sokat költöttem sajtokra. Vegyük a barnarizst példának, most csak egy kis csomagot vettem, amit egyszerre el is használtam, 189 forint volt, de félkilós csomagot vettem már 350 forintért is, ennyiből hígítástól függően 3-4 liter lesz. A gyümölcsök ingadozó ára jelenti az igazi problémát, viszont fagyasztva gyakran sokkal olcsóbbak. Tudom, hogy így már nem tekinthető élő tápláléknak, de igyekszem friss gyümölccsel keverni, pl. banánnal, almával, ami viszonylag kevesebbe kerül. Amikor a málnaszezon a vége felé közeledettet egy 15 dkg-os tálcáért 500 forintot akartak elkérni, fagyasztva pedig 1 kg-os csomagot vettem 1590 forintért. Tehát ez az a kompromisszum, amit meg kell kössek, ha nem szeretnék az adósok börtönébe kerülni. A ráfordított idő pedig minimális. A szójatejen kívül, amit fel kell főzzek, mosogatással együtt nincs 10 perc, márpedig ez nem sok idő. Még munkanapokon hajnalban is megoldható. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...