2014. április 25., péntek

Hűtő raktározási tippek

A napokban megkérdezték, hogy tárolom ezt a sok zöldet. Nos, az alap, hogy ismerjük a saját fogyasztói szokásainkat, tehát ne vegyünk felesleges dolgokat. Nagyon fontos, hogy tudjuk, mi van jelenleg a hűtőnkben - húzzuk előre a régebbi, de fogyasztható termékeket, és tartsuk hátul a frissebbeket. A folyamatos ellenőrzés nem csak egy könnyen átlátható vetésforgót idéz elő, de egészséges, tovább eltartható zöldféléket eredményez. És mivel kevesebb dolgot kell kidobnunk, pénztárcakímélő is.

Nos a felső polcon van két bögre, tele vízzel, az egyikben zeller és petrezselyem, a másikban két koriander csokor figyel. Mögötte egy nejlonzacskóban állnak a saláták.
Hogy mit hova teszek, az attól is függ, hogy mi milyen magas, de a salátákat inkább a felső, és a középső polcon tartom, akkor ugyanis nem feledkezem meg róluk. Épp ezen okból van a tofu, és az előre megfőzött hüvelyes is felül.

A középső polcon úgyszintén bögrében medvehagyma, a gombát viszont nem takarom, mert úgy tapasztaltam, ha szellőzik, tovább eláll. Bezacskóztam a brokkolit és egy nagy halom spenótot is. Mögöttük  két üvegben fűszerolajban eltett labneh, és egy nagy, kimondottan hűtésre ajánlott műanyagtálban, sós vízben úsztatom a vegán mozzarellát.

Az alsó polcon néhány üveg ital fekszik, rajtuk pedig nagy szemetes zsákban leveles zöldek tanyáznak, mángold, red giant. Általában átlátszó zacskókat használok, amiket kimosok - így nem szennyezem annyira  a környezetet sem -, csakhogy a red giant szára most végigszántotta a zsákomat és már csak szürke marad. Mindenesetre célszerűbb átlátszót használni, mert kívülről is jól látszik, mi a helyzet a zöldekkel. 

A hűtődoboz alját sütőpapírral bélelem ki, amit időnként, de legfeljebb két hetente cserélek. Az egyikben tartom a diót - zacskóban -, retket levelestől, főző-, póré- és újhagymát, cukkinit és paprikát. A másikban pedig a gyökérzöldségeket - krumplit, fehér - és sárgarépát, ha van, akkor csicsókát, édesburgonyát.

A friss bogyós- és egyéb lágyhusú gyümölcsöket - eper, málna, barack stb - mosás előtt dobozban vagy zacskóban tárolom, szemmagasságba és a polc elején. A citrom, avokádó - már ha értett - a tojástartóban trónol.

A zöldek, amiket beteszek nejlonba enyhén nedvesek, nem mosom meg őket, csak lespriccelem, de
2-3 naponta azért át kell nézni, mert ha egy levél kezdi magát megadni, elcsalhatja a többit is. A bögrékben szintén érdemes cserélni a vizet néhány naponta. Ezzel meghosszabbodik a zöldségek felhasználásának ideje. A zellerzöldem jelenleg már több mint két hetes, mert akkora csokor volt, hogy csak pár szálat használok belőle egyszer. Így meg levágok belőle annyit, emennyire szükségem van. Persze le lehetne fagyasztani is, de az év ezen szakában sokkal jobban kedvelem a friss árukat. Összesen két hét alatt két szálat kellett eldobjak belőle, és még mind van egy csomó.
Természetesen a végtelenségig így sem tartható el, a 3 héten már mutatkoznak rajta az elmúlás félreérthetetlen jelei.

Van pár zöldség, gyümölcs, ami nálam nincs hűtőben. Ilyenek a paradicsom, cékla, kókusz, sütőtök, alma, vörös- és lilahagyma, fokhagyma, banán,  ananász. Fontos, hogy csomagolás nélkül, és jól szellőző helyen tároljuk őket. Azért hagymából soha nincs itthon sok egyszerre, és figyelem az állapotát. Ha úgy tapasztalom, hogy puhább, mint kéne, akkor elérkezett az ideje egy jó kis hagymakrém levesnek vagy krémnek.

Almából is elfogy másfél kiló egy héten, ennyi idő alatt nem is megy tönkre, de mivel nincs hűvös kamrám tárolni, nem  is veszek többet egyszerre. A banánból még éretlent hozok haza, általában olyan két kilót, ez a reggeli turmixomhoz kell az almával együtt, és olyan másfél-két hétig elég, attól függ, milyen smoothie-kat készítek. Egy-két nap alatt szépen beérik, és két hétig vígan eláll a pulton, mert minél érettebb, annál jobb. Természetesen a nyár pár dolgot megváltoztat majd, de az alapok adottak.

Tehát én így csinálom, de érdekelne, hogy ti hogyan tároltok. Minden ötletre, tippre és trükkre kíváncsi vagyok, szóval ne habozzatok megosztani velem és egymással. Így tanulunk és fejlődünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...