2014. április 14., hétfő

Mac and Cheese - Öntettől a krémig #8

Ki ne hallott volna már az amerikaiak által annyira imádott sajtszószos tésztáról? Persze eléggé lekezelő ennyire egyszerűen nevezni, mert szerintük ezt több puszta tésztánál és szósznál. Azonban a tények makacs dolgok.
Természetesen az eredeti recept minden vegán számára elfogadhatatlan, bár nagyon egyszerűen átfordítható lenne növényi tejjel, kókuszzsírral és vegán sajttal, de most egy merőben új változatot hoztam, ami természetesen nem az enyém, én csak átdolgoztam kicsit.

Az eredeti gazdája Kor180, aki a Kor Kitchen házigazdája. A srác nem vegán, csak gluténmentesen étkezik, és törekszik az egészséges táplálkozásra. Sajnos nem sok videót készített mostanában, de egy-két étele teljesen vegán. Többek között a Mac and Cheese receptje is.

Hozzávalók:
- 1 kis fej karfiol;
- 3-4 ek inaktív sörélesztő pehely;
- 1 ek kókuszzsír;
- 1/4 kk kurkuma;
- 1 ek balzsamecet;
- 1 gerezd fokhagyma;
- só, bors;
- a karfiol főzőleve (kb.1,1/2-2 csésze);
 - tejeskiörlésű durum spagetti,

Zöldséglevest készítek, és megfőzöm benne a rózsáira szedett karfiol - sós vízben is kiváló, de ez ad egy kis plusz ízt. Amikor megfőtt, lecsöpögtetve turmixba teszem, hozzá adom a fokhagymát, sót, borsot, balzsamecetet, kókuszzsírt, kurkumát, sörélesztő pelyhet és olyan félig felengedem a főzőlével, aztán összeturmixolom. Mivel még sűrű, tovább hígítom, majd megkóstolom.
Addig keverem, amíg állagra egy sűrű, de krémszerű és erősen sajtos masszát nem kapok, amit egyszerűen rá önthetek a kifőzött tésztára.

Hagyományosan szarvacska vagy makaróni tésztával készítik, valamivel, ami lyukas, de csak spagettim volt itthon, és nem tettem sütőbe sem, de aki szeretné, hát bátran pirítsa meg a tetejét.
A krém nyugodtan felturbózható, erőspaprikával, chilivel, akármilyen fűszerrel, petrezselyemmel, korianderrel, bármivel, ami számotokra beleillik az összképbe.

Állagra inkább mártás lett, de az eredeti videóból kitűnik, hogy Korn még forrón tett bele étkezési keményítőt, amitől kicsit sűrűbb - akár  útifű maghéjat is tehetünk bele -, és sokkal inkább krém szerű lesz, ami mondjuk savanyított erős paprikával kitűnő lehet egy kis tortilla bulihoz.
Az inaktív sörélesztőpehelyből bátran használjon mindenki dupla, akár tripla mennyiséget. Ahogyan nektek jó, mert a mennyiség függ az élsztő fajtájától, a karfiol mennyiségétól, és az egyedi ízlésünktől is. Tehettek bele őrölt magokat, akár pelyheket is.
Balzsamecet helyett mehet bele citromlé, mustár, bármi, ami kicsit savanykás, de vigyázzunk az arányokra. A kókuszzsír akár el is hagyható, de szerintem krémesebb lesz tőle a "sajtkrémünk", miközben mégsem terheli le a gyomrunkat.

Fontos kihangsúlyozni: a krémnek frissen nincs karfiol íze, de érdemes annyit készíteni belőle, ami egyszerre elfogy. Másnapra sajtos karfiolkrémünk lesz, ami, szó se róla, így is finom, csak nem teljesen ugyanaz. Mindenesetre tökéletes és egészséges opció a szójamentes sajtkrémre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...