2014. május 30., péntek

Vegán nugget

Már egy ideje birizgálja  a fantáziámat, hogy miként lehetne még javítani a szejtán ízén, mitől kapna egy kis extrát, és most kérem megvan a tuti megoldás. Bár ki tudja? Biztosan fogok még ezen agyalni - mindig lehet valami jobb -, valamint végre rájöttem arra a vízarányra, ami igazán laza, habos szejtánt eredményez. Egy posztban már összegyűjtöttem az eddig ismert módszereket, amit most bővítek. Nyugodt szívvel kijelentem: jelenleg ez a kedvencem!

Hozzávalók:
- 400 gr búzasikér por;
- 8 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 600 ml víz;
- só, bors.

A nuggethez:
- olívaolaj;
- kókuszolaj;
- teljes kiőrlésű liszt;
- só, bors, pirospaprika.

Azzal kezdem, hogy sok zöldségből levest készítek, ezután egy rém egyszerű recept jön. Tálba öntöm a szejtán port, 10 dekánként adok hozzá 2 evőkanál sörélesztőt és 150 ml vizet. A száraz anyagokat összekeverem egy villával, és a vizet egyszerre beleöntöm, aztán folyamatosan, de gyorsan összekeverem az egészet.
Nagyom laza lesz az állaga. Igazán habos, és felveszi az összes vizet. A bucit aztán félreteszem olyan fél órára, majd nyolc gombócot formálok belőle, és ezeket a húsvágó ollóm segítségével kisebb darabokra metélem. Falatokra, amiket megfőzök. Nagyjából 30 percre van ehhez szükség. Majd egy szűrőbe szedem a kis falatokat, hogy lecsöpögjenek. A kókuszolajat és az olívát összehevítem, és lisztet öntök egy tálcára, amit megsózok, alaposan megborsozok, majd őrölt pirospaprikával csavarok rajta egyet.

Amikor az olaj felforrósodik, fogok egy háromszöget és a lisztbe forgatom, majd olajba dobom, és így tovább. Finom, vékony, de ropogós kérge lesz, belül pedig nagyon puha marad.
Természetesen be lehet panírozni, és sütőben megsütni, de most ezt kívántam, mégpedig egy jó kupac salátával.

Érdekes, hogy a szejtán nem lesz egyértelműen sajt ízű, csak kap valami kis pikáns felhangot. A "hús" pedig valóban puha és ruganyos marad liszt nélkül, élesztővel és a sok vízzel.
A levesből kijött zöldségekből krémet késztettem, aztán a lét óvatosan leszűrtem, vigyázva, hogy a sűrű alját ne keverjem fel, és dobozokban lefagyasztom. Egész hónapban ezt használom, ha húzólére van szükségem, mert meglehetősen erős, marhahúsra emlékeztető lesz az íze és a színe is. Nyilván a sok belefőtt szejtántól, de ez adhat egy pluszt minden ételnek.  
Próbáljátok ki, és meséljétek el, hogy ízlett. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...