2014. június 28., szombat

Tormás babkrém - Öntettől a krémig #11

Nem titok, hogy szeretem a különböző krémeket, ezért gyakran készítek. És hogy miből? Nagyjából mindenből. Nálam alapszabály, hogy amit meg tudok enni, az biztosan jó krémnek is, és tényleg.

Hozzávalók:
- kb. 2 cs főtt tarkabab* (fagyasztott);
- kb. 1 dl olívaolaj;
- 2 nagy ek ecetes torma*;
- 1 ek mogyoróvaj*,
- 2 szál újhagyma; 
- pár csepp citromlé;
- só, bors, pirospaprika, víz.

A babot egy tálba öntöm, hozzá adom a hagymát, tormát, mogyoróvajat, citromlevet, sót, borsot, paprikát és egy botturmix segítségével elkezdem pépesíteni. Lassan hozzá csurgatom az olajat is. Mivel ez még igen sűrű, vízzel hígítom, de vigyázzunk, hogy ne legyen folyós. Leginkább a krumplipüré állagához hasonlíthatnám. Megkóstolom, ha szükséges tovább ízesítem, de alapban kellemesen tormás, nem erős, enyhén talán csípős (tormától függ) babpürét kell kapjunk a végén, és nagyjából ennyi az egész.

Ebben a formában tökéletesen alkalmas hidegen, melegszendvics feltétnek, vagy akár laffába tekerve mindenféle zöldséggel együtt. Zabtejszínnel keverve tészta vagy szejtán mártásnak is kitűnő, a lényeg a kreativitás.

* Ha nincs a fagyasztóban bab, akkor előző éjszakára áztassátok be a szárazbabot, majd babérlevéllel, egy kis szódabikarbónával és sóval főzzétek meg - én mindig leöntöm az első két főzőlevet, és csak utána ízesítek.
Mogyoróvaj hiányában sem kell kétségbe esni, egy marok sós, pirított mogyoró tökéletesen megteszi, de akár ki is hagyhatjuk.
Az ecetes torma elkészítése is rém egyszerű, a reszelt tormát üvegbe tesszük, és agave szirupos, ecetes vizet kell hozzá önteni, amiben van egy csipet só is. Vagy meg lehet venni készen is a boltból, igazán nem tragédia, ha nem kezdünk neki magunk. Ha mégis ennél a verziónál maradunk, jó észben tartani, a friss torma igen erős, elsőre használjunk belőle inkább  egy kisebb adagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...