2014. július 13., vasárnap

Vegán tejföl, azaz "Sajtos-tejfölös" alap tészta, és számos variáció - Öntettől a krémig #13

Zöldfűszeres variáció
Vegánként néha a legegyszerűbb dolgok elkészítése is komolyabb fejtőréseket okozhat, és ezért azt szoktam tanácsolni, már ha valaki megkérdez, mindenki kezdje el úgy átalakítani az étrendéjt, hogy megtalálja benne a régi kedvelt ízek harmóniáját.

Persze ilyenkor jön a kérdés: miért akarunk ugyanolyan ízeket enni, amikor annyi más alternatíva van? És ez persze jogos, csakhogy az ember társas lény és szereti, ha van hová tartozni,  így pedig egy-egy családi vagy baráti összejövetelen olyanokat ehetek, mint a többiek. Csak éppen mindenféle állati összetevőtől mentesen. Arról nem is beszélve, hogy hiányoznak gyerekkorom ízei, szóval én nem látok semmi kivetnivalót abban, ha egy pindurit másoljuk régi életünk árnyait. És igen, a sajtos-tejfölös tészta nálam nagy kedvenc volt, ezért természetes hogy szerettem volna valami hasonlót enni. Csak ugye sajt és tejföl nélkül. Hát ez lett belőle.

Hozzávalók a tejfölhöz :
- 200 ml natúr, hántolt napraforgó, mogyoró vagy kesu dió;
- 1/4-1/2 citrom;
- 1/2 gerezd fokhagyma;
- 1 szál újhagyma (fehér része);
- só, bors, víz;
- opcionálisan 1-2 ek útifű maghéj.

A sajtos ízért:
- 2-3 ek inaktív sörélesztőpehely.

Az alap sajtos-tejfölös tészta

A három kedvenc öntetemhez zöldfűszeres variációk:
1. Zeller és petrezselyem zöld.
2. A hagyma fehér része helyett a zöld szára, és menta.
3. Rengeteg-rengeteg kapor.

Szóval ez már négy különböző öntet, de hogyan is készül az alap? Turmixba öntöm a két-három órára beáztatott magokat, és kevés vízzel krémesre aprítom, majd hozzáadom a hagymát, a citrom kifacsart levét, sót, borsot, és annyi vizet, hogy ne legyen túl híg, de önthető és krémes állagú maradjon. Ez lenne a tejföl része, amibe tehettek 1-2 evőkanál útifű maghéjat, így az állaga is tökéletesen tejfölös lesz - ilyen formában például lángoshoz használom.
Tésztához azonban nem sűrítek, csak hozzáadom a sörélesztőpelyhet és opcionálisan a zöldfűszereket. Ennyi az egész, az elkészült öntetet ráönthetjük tésztára, márthatunk bele krumplit, zöldségeket, vagy ami csak jól esik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...