2014. október 18., szombat

Élesztőpástétom, azaz vegán kenőmájas - Öntettől a krémig #18

Szeretünk mindenféléket kenyérre kenni, és azt is szeretjük,  ha jó íze van. Ennek a receptnek az ötlete a hagyományos élesztőpástétomból született. Azzal a különbséggel, hogy inaktív sörélesztő az alapja, ezért candidások is ehetik, sokkal hamarabb elkészül, és az íze inkább emlékeztet a májkrémre. Legalábbis engem.

Hozzávalók:
- 1 csésze inaktív sörélesztőpehely;
- 1 ek tápióka keményítő;
- 2 csésze víz
- 1 +1/3 csésze szárított, élesztő nélküli teljes kiőrlésű kenyér/zsömle kocka (vagy 10-12 dkg zsemlemorzsa);
- 1 fej hagyma;
- 1 ek olaj;
- 1 tk só, 
- 1 kk bors, 
- 2 tk majoránna, 
- 1 tk pirospaprika.

Az alaprecept elkészítése igen egyszerű. A hagymát apró kockákra vágom, és olajon egy csipet sóval üvegesre párolom. Erre öntöm rá az élesztőpelyhet és az étkezési keményítőt, jól elkeverem és megszórom az őrölt pirospaprikával. Felöntöm vízzel, felforralom és két-három perc után hozzáöntöm a kenyérkockákat. Sózom, borsozom, hozzá adom a majoránnát is és nagyjából 8-10 percig hagyom rotyogni. Ha estleg a kenyér nem ment szét, a botturmixom segítségével pépesítem, és már csak meg kell várnom, hogy kihűljön. 

 

Ez különben mindenkinek tanácsolom. Melegen teljesen más íze van, nem érdemes nagyon kóstolgatni, és nyugodtan használjatok kevesebb fűszert, mert ez elég borsos lesz, és bármikor lehet sózni, borsozni. Különben hatalmas adag, több mint 60 dkg lesz, ezért általában még langyosan felezem vagy harmadolom, és különböző módokon tovább ízesítem. Nálam a fekete olajbogyó-bazsalikom kombináció az egyik nyerő, de kiváló különböző zöldfüszerekkel, mustárral és apróra vágott pirított gombával is.
A kenyér kiváltható lenmag-, tökmag-, és/vagy szezámmagliszttel. Ezektől természetesen más lesz az íze, de így glutén mentes is, és tagadhatatlanul finom. És érdemes kipróbálni zabpehellyel is.

A májkrémes jellege mellett van egy fajta sajtos, savanykás utóíze is, ezért passzol olyan jól erősebb, fanyarabb ízesítéssel és salátákkal. Én ebből készítem némi fűszer és zsemlemorzsa hozzáadásával a "májgaluskámat" is.
Különben nagyon sűrű, ízlés szerint hígítható még fél vagy egy csésze vízzel, esetleg felezhető a kenyér mennyiség. Bátran dolgozzátok át a saját ízlésetek szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...