2014. november 21., péntek

Sajt, méghozzá szója és olajos mag nélkül

Elhiszem, hogy ez elsőre egy kicsit bizarrul hangzik, meg nem is igazi sajt, de szerintem érdemes neki egy esélyt adni. Már csak azért is, mert komolyan finom. Leírom az eredeti receptet, vagyis majdnem az eredetit, mert változtattam rajta egy pöttyet, de természetesen belinkelem a forrást is. A végén megosztom veletek a tapasztalataimat, mert másodjára bizony változtatnék rajta egy-két dolgot. Mindenesetre ezzel az alappal, már azt kezdek, amit csak akarok. És persze ti is.

Hozzávalók az alaphoz:
- 1 bögre zabpehely;
- 1+1 cs víz;
- 1 cs párolt édesburgonya vagy tök;
- 1 grillezett kápia paprika;
- 1/2 cs inaktív sörélesztőpehely;
- 1 ek füstölt paprika;
- 2,1/2 tk só;
- 1/2 tk bors;
- 1 újhagyma zöld szára (5-7cm);
- 1 nagy gerezd fokhagyma;
- 3 ek citrom leve;
- 2 tk balzsamecet.
cs = 250 ml

A sűrítéshez:
- 1,1/3 csésze víz;
- 2,1/2 ek agar-agar.

Először a paprikát készítettem el, mert az eredeti recept szerint ez egy savanyú lében eltett grillpaprika, ami nekem nem volt itthon. Tehát fogom egy paprikát, félbevágom, és olaj nélkül elkezdem pirítani egy tapadásmentes edényben. Amikor már mindkét oldala megpirult, mind két paprikának a hasába öntök 1-1 teáskanál balzsamecetet, és így sütöm tovább. Természetesen az ecet, a paprika fordításánál kifolyt, de nem baj, mert szépen rápirult a paprikára. Mindeközben elkészül az édesburgonya, vagy a tök is.
Ezután jött a könnyebbik része.  A turmixgépembe öntök egy bögre vizet, rá az édesburgonyát, kimagozott, balzsamecetben sült paprikát, sörélesztőt, füstölt paprikát, sót, borsot, hagymákat, citromlevet és lezárom egy újabb bögre vízzel.
Bekapcsolom a gépet, és teljesen kémesre pépesítek mindent. Érdemes megkóstolni, és utóízesíteni, ha szükséges.

Közben a vizet összekeverem az aga-ragarral, és amikor a sajtmassza már jó, felteszem főzni. Folyamatos keverés mellett, forrástól számított 5-7 percig főzöm, beleöntöm a turmixba, összekeverem, és formába öntöm. A levegőbuborékokat ki kell rázni, és amikor langyosra hűlt, mehet a hűtőbe. 

Miért érdemes elkészíteni? Mert nagyon finom, sajtos íze van. Nincs benne szója, semmilyen magféle vagy olaj. Ki lehet érezni belőle egyfajta gabonás ízt, de nem szignifikáns, viszont krémes, szeletelhető, reszelhető, olvad, és azt mondtam már, hogy finom?  

És akkor a vélemények így utólag: Mivel 4-6 napig áll el, és kicsit több mint 1 kiló lesz ebből az adagból, csak akkor készíts teljes adagot, ha meg is eszed. Az agar-agar felfőzéséhez csak 1 csésze vizet használnék, és a második bögrét amit a turmixba öntök - is rövidebbre venném 50 ml-rel. Nem tudom miért, talán nálunk másmilyen a zabpehely, de kicsit lágynak találtam az eredményt. És még valamit,  miután az agar-agar belemegy, érdemes megkóstolni, mert hígulhatnak kicsit az ízek.

Adjatok neki egy esélyt, megérdemli. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...