2015. január 3., szombat

Fűszeres csavart kifli

Szilveszterre készítettem ezt a kiflit, ami, mivel kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készült, nem lett légies, sem habos, de finom és laktató. Ezért bekerül a rendszeres repertoárba.
Annyit fogok rajta változtatni, hogy legközelebb valamilyen növénnyi tejjel készítem, mert attól viszont biztosan könnyebb, lágyabb lesz.

Hozzávalók:
- 1/2 kg tk búzaliszt;
- 5 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 1 cs szárított élesztő;
- 1 tk só;
- 1 tk édes pirospaprika;
- 1 dl olívaolaj;
- kb. 2 dl víz;
- 1 kk agave szirup;
- szezámmag.

A krémhez:
- 3 ek kókuszzsír;
- 1 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 1 kk só;
- 1, 1/2 kk mustár
- bors.

Egy deci langyos vízzel elkeverem az agave szirupot, és beleteszem az instant élesztőt, aztán félreteszem felfutni. A lisztet, sörélesztőpelyhet, sót, pirospaprikát egy tálban összekeverem, elmorzsolom az olajjal, majd krátert képezek az közepén, és hozzáadom az élesztős langyos vizet. 
A gyúrás közben folyamatosan adagolok hozzá még vizet - nagyjából egy deci elehetett -, és ezután félreteszem míg duplájára nem kel.

Közben a lágy kókuszzsírt elkeverem a sörélesztőoehellyel, sóval mustárral, és egy tisztességes adag borssal. Nem tudom, mennyi volt, frissen őrlöm, de ezt inkább rátok bízom, mert ha sok a bors, akkor csíp.

Amikor a tészta megkelt, nagyjából kör alakúra nyújtom, bőségesen elkenem rajta a a krémet, négybe, majd
minden negyedet még félbe metélek egy pizzavágóak, és a szélesebbik felétől kezdve szépen feltekerem, és a tetejét megszórom szezámmaggal.
Forró sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. 

Egy jó tanács a végér: kisebb kiflikért vegyétek a tésztát kettőbe-háromba, ugyanúgy nyújtsátok ki, szeleteljétek és tekerjétek fel. Ha ezt a nagyobb átmérőjű tésztát szabdaljuk kisebb háromszögekre, eléggé eldeformálódott, inkább csigát, mint kiflit kapunk.

2 megjegyzés:

  1. Szia, én tennék bele 1 tk. almaecetet is, attól is könnyebb lesz a kelt tészta.
    Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pogácsákba, süteményekbe szoktam tenni vagy szalalkálit, szódabikarbonát, ecetet esetleg citromlevet, de a kenyérfélékben azt szeretem, ha tömör. :)
      Mindenesetre te tehetsz bele nyugodtan ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...