2015. január 12., hétfő

Spenótos, aszalt paradicsomos sült szejtán - az én bentóm #9

A bentó nem más, mint a japán ételdoboz, amibe többféle étel van, mindenből egy kicsi, gyakran gyümölcs is. Az én esetemben gyümölcs most csak az aszalt paradicsom, amit a szejtánhoz adtam. Innen látszik, hogy nem klasszikus bentókat készítek, csak valami hasonlót, és mivel nincs emeletes dobozom, a salátámat már külön edényeben viszem.

Hozzávalók:
- barnarizs megfőzve;
- 7-10 dkg szejtán;
- 6 szem édes aszalt paradicsom;
- 6 henger fagyasztott spenót;
- 1 gerezd fokhagyma;
- olívaolaj;só, bors.

A salátához;
- 1/4 fejes káposzta;
- 1/2 fehér retek;
- köménymag, só, balzsamecet, agave szirup.

A rizst megmosom, majd nagyjából háromszoros vízben puhára főzöm, és a tegnapi maradékból kiveszem a tojáslepényeket.
A szejtánt vékonyabb csíkokra szeletelem, felaprítom a fokhagymát, vékony szeletekre az aszalt paradicsomot, a spenótot kiveszem olvadni, és egy edényben kevés olívaolajat melegítek. Rádobom a fokhagymát, félpercig pirítom, mehet rá a szejtán, vékonyan megsózom, borsozom, és gyakori kevergetés mellett 4-5 percig pirítom.
Akkor mehet bele a spenót, fagyott állapotban sem több míg kiolvad, és átpárolódik, mint 4-5 perc, majd beleforgatom az apróra vágott paradicsomot. Ez nagyjából már csak egy perc, átforgatom az egészet, megkóstolom, igényel-e még fűszerezést, és kész is. 

A káposztát vékony szeszetekre, a retket keskeny csíkokra vágom, lesózom, és félreteszem állni. Amikor levet engedett kinyomkodom, megszórom köménymaggal,  és elkészítem az ecetes lét. Igazából ezt még sosem mértem le, de egy evőkanál ecetnek nagyjából a harmada, fele lehet az agave szirup, és aztán mehet bele a víz. 


A paradicsom kicsi koktélpari volt aszalva, az a fajta, ami édeskés önmagában is, ezért amikor összeaszalódott, kimondottan cukros ízűvé vált. Ha nincs kéznél ilyen fajta, másfajta aszalt gyümölccsel, szilvával, mazsolával vagy barackkal helyettesíthető. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...