2015. május 18., hétfő

Édesburgonya gnocchi

Készítettem már gnocchit, ami akkor teljesen gluténmentes volt, de ez némileg hagyományosabb. Már leszámítva azt, hogy édesburgonyával és teljes kiőrlésű liszttel készül. Olyan igazi, mindig al dente gombóc lesz. Nem is hasonlít a magyar krumpligombóchoz. Meg kell rágni, ha átfőtt is, és számomra ez az egyik nagy előnye.  

Hozzávalók:
- 1/2 kg édesburgonya;
- 1/2 kg tk tönkölyliszt;
- 4 púpos ék tápióka keményítő;
- 1 tk só;
- 1 csipet bors.

Az édesburgonyát megpucolom és egyforma kockákra vágva sós vízbe teszem megfőni. Amikor puha, leszűröm és egy villával összetöröm.
Hozzáadom a keményítőt, sót borsot, jól elkeverem majd 10 dekánként a lisztet is. A liszt feléig még használható egy villa, utána viszont kézzel kell folytatni a műveletet. Óvatosan, meleg lesz!

Mikor már minden benne van, alaposan átgyúrom, legalább 7-10 percig, és letakarva félreteszem pihenni, minimum fél órára.
Ezután 5-7 milliméteresre nyújtom, egyforma gombócokat szakítok belőle, és egy villa segítségével megformálom. Ez igényez némi gyakoroltat, de nem túl bonyolult.

Ebből a mennyiségből 3-4 szép adag lesz, amiket  felhasználásig lefagyasztva a mélyhűtőbe tartok. Ha lágyabb gombócokat szeretnétek, adjatok hozzá még 1-2 kanál keményítőt, de a lisztből 25-35 dkg is elegendő.     



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...