2015. június 27., szombat

Vegán erjesztett sajt, amire csak szeretnéd

Ez egy nagyon egyszerű recept, nagyon egyszerű hozzávalókkal, semmi extra nem kell hozzá, alapban csak valamilyen olajos mag - kesuból szeretem a krémessége miatt, de készítettem már tökmagból és napraforgóból is, mindennel működik -, és még néhány olyan apróság, ami a legtöbb vegán és/vagy átlagos háztartásban is általában jelen van. Szerintem mind hallottunk már a rejuvelacról, ami valamilyen gabona erjedéséből készített ital. Minden gabona más és más ízt ad, ezzel lehet különböző ízű sajtokat előállítani, kipróbáltam, működik, csak az vele a baj, hogy olyan gabonák kellenek hozzá, amiket különben megennék, 3-4 nap alatt készül el, és aztán ugyanennyi idő kell még a sajthoz is. No meg sima tejsavas erjedés megy végbe, ahogyan a kovászos uborkában vagy a kimcsiben, így kísérletezgetni kezdtem, és ez a recept született.

Hozzávalók:

- 1 dl kesu dió;
- 160 ml víz + 20-40 ml, ha szükséges;
- 1 tk zabpehely - egyéb gluténmentes pehely;
- 1 kk agave szirup, vagy más édesítő;
- 1/2 tk só;
- 1 befőttes üveg;
- gézanyag.

Szóval nem egy nagy dolog. A magot vízbe áztatom 3-4 órára, majd minden hozzávalóval együtt turmixba öntöm. Ezután fogok egy tiszta, de valóban patyolat tiszta üveget, és mindent beleöntök. Aztán egy laza, légáteresztő anyaggal - lehetőleg gézből, vagy gézszerű anyagból -, lekötöm a tetejét és félre teszem. Az ablakba teszem, ha süt a nap, de akár a szoba közepén is maradhat.

Így enyhén édes kesukrém íze van, ami még sós is, szóval nem bizalomgerjesztő, de aztán elindul a tejsavas erjedés a sótól és a szénhidráttól - a pehely különben kihagyható, szerintem így gyorsabb. Attól függően, hogy mennyire intenzív ízt szeretnénk, 2-5 napig hagyhatjuk erjedni, de nagyon fontos, hogy minden nap nézzük meg, mert a 4. magasságában könnyen penészedhet, és minden este érdemes átkeverni.

Két nap után leginkább olyan mint a boci krémsajt, enyhén savanykás, és krémes, de nem intenzív, a negyedik után viszont már erős, enyhén csípős, mint a gomolya. És hogy itt mihez kezdtek vele, az csak rajtatok múlik.

Maradhat akár nyers, így is lehet kenyérre kenni, de lecsöpögtethetitek a levét, esetleg aszalóban vagy sütőben szárítható. Nos, azt érdemes észben tartani, hogy ha nyers, nem tartható el sokáig, de még a hűtőben is változni fog az íze, mert tovább érik.

És létezik egy másik megoldás, amit jómagam preferálok.

Hozzávalók:

- 2 ek tápióka keményítő;
- 1 tk agar-agar(ennek hiányában még keményítő - elhagyható, csak szilárdabb lesz tőle);
- nyers kesusajt.

Mindent egy tapadásmentes fazékba öntök, hidegen jól elkeverem, ha szeretném ízesíteni, még itt megtehetem, borssal, fokhagymával, kaporral, és 5-10 perc alatt teljesen összefőzöm.
A felesleges folyadék elpárolog, és masszává válik, amit állagban leginkább a vegán mozzarellához tudnék hasonlítani.

Melegen formába önthető, és ha kihűlt bele lehet forgatni tetszőleges fűszerekbe. Szeletelhető, de nem reszelhető állagot kapunk. Tökéletes szendvicsbe, főzhetünk vele, de salátába is kitűnő, mert szilárd annyira, hogy kockára vágjuk. Például a teljes natúr, négy napig érlelt változat egy picit több sóval tökéletes a feta sajt helyettesítésére.
És még valami, az üveg legyen elég nagy ahhoz, hogy amikor a massza elkezd forrni, ne fusson ki belőle. Próbáljátok ki, és meséljétek el, hogy sikerült!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...