2015. július 18., szombat

Pesztós tészta olaj nélkül - gyors ételek #16 - öntettől a krémig #23

Hőség riadó van, tehát mit szólnátok egy olyan ebédhez, amihez néhány percig van összesen bekapcsolva a gáztűzhely - normál rizstészta esetén még ez is elhagyható -, mégis finom, hűsítő és igazán könnyű? Nem ördöngösség, néhány dolog szükséges hozzá, meg egy csöpp előrelátás, hogy korábban beáztassuk azt a magot, ami mellett döntünk.  

Hozzávalók:
- 150 ml kesudió vagy más mag;
- 1 marok bazsalikomlevél;
- 2 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 2 szelet szárított fokhagyma;
- 1/4 - 1/2 citrom leve;
- 1/2 tk só+ a tészta főzéshez;
- bors;
- 1dl víz;
- barna vagy natúr rizstészta.

A magot beáztatom legalább három órára, majd leszűrve robotgépbe teszem az összes adalékkal, és bekapcsolom a gépet. 
Vízforralón felforralom a vizet, bekapcsolom a gázt, a forróvizet lábosba öntöm, beledobok egy kis sót majd mehet bele a tészta. 3 perc után lekapcsolom, és újabb perc pihentetés után leszűröm. Ezután alaposan átmosom hideg vízzel - a cél, hogy a tészta is hideg legyen - aztán már ehető is. 

A magot azért szükséges beáztatni, hogy puha legyen, így minimális vízre van szükség, és mivel minden puha, kézi turmix is tökéletes a művelethez, avagy egy nagy mozsár. A kesu krémessége utolérhetetlen, de pörköltelen mogyoróval vagy napraforgó maggal is tökéletesen és finoman működik. A natúr risztésztára elég csak forró vizet önteni, és 5-7 perc után leszűrni, hiszen főzni sem kell. Használhattok friss fokhagymát is ízlés szerint, de szerintem nem sok kell belőle. És még valami, mivel olajat nem tartalmaz, nem áll el oly sokáig, de a megromlás veszélye nem fenyegeti. Hamarabb fogy el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...