2015. szeptember 26., szombat

Focaccia - uzsonnás doboz #3

Hétfőn megkérdezték, mit hoztam ebédre, mondtam focacciát, csodálkoztak, mert úgy hitték, tökipompost. Nos nem áll a két dolog oly messze egymástól, bár hagyományosan a mi tökiponpsunkon szalonna, hagyma és tejföl van, és burgonyás tésztából készül. Az olaszok focacciája viszont kenyértészta, finom illatos fűszerekkel, olívaolajjal és nem ritkán paradicsommal.
Az egyszerűsége ellenére tökleletes eleme lehet egy uzsonnás doboznak, mert ízletes, laktató és könnyű elkészíteni.

Hozzávalók:
- 35 dkg tk tönköly liszt;
- 3 ek szója joghurt;
- 1/2 cs élesztő;
- 1 tk só;
- víz, amennyit felvesz.

A tetejlre:
- 8 szárított paradicsom;
- 3/4 bögre fekete olajbogyó;
- 3 ek zöldfűszeres sajtkrém;
- szárított bazsalikom.

A dobozba:
- 1 1/2 marok zöld saláta;
- 1/4 avokadó;
- 1 nagy paradicsom;
- 3-4 ek áfonya;
- idény gyümölcs (szőlő).

Először beáztatom a szárított paradicsomot - használható az olajban eltett is, természetesen ebben az esetben nem szükséges beáztatni -, és összegyúrom a tésztát.  Legalább egy órát hagyom kelni, közben apró kockákra vágom a paradicsomot és az olívabogyót, megszórom bazsalikommal. Átgyúrom a tésztát, és egy zsírpapírral belelt kisebb tepsibe nyújtom. Csak úgy, a kezemmel egyengettem el, nagyjából egy-másfél centisre, megkenem a tetejét a sajtkrémmel, egyenletesen megszórom a paradicsom és olajbogyó keverékével, majd az ujjaimmal egyenletesen megdöfködtem a tésztát.
Ezzel kis krátereket képeztem benne, néhány helyen a feltét ilyen kráterbe kerül, amit az újabb órányi kelés után a tészta szépen körbe fog. Forró sütőben 30-40 perc alatt elkészül.
Felkockázva, szép adag salátával tökéletes vacsora, a maradék pedig kiváló akár az iskolába is.
 
A ízén a joghurt nem sokat változtat, de lazítja a tésztát, és nem szárad ki olyan gyorsan, hiszen olajat nem adok hozzá, de ha valakit zavar, bátran tehet a tésztába, és meglocsolhatja a forró kenyérlepény tetejét is - jó minőségű olívaolajjal - , ahogyan az olaszok szokták. A feltét tetszőleges módon variálható, például a friss paradicsom is megteszi, csak vágjátok apró kockára és a magokat kaparjátok ki. Legyetek kreatívak.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...