2015. szeptember 13., vasárnap

Tönköly palacsinta

Tegnap a nagyikámnál voltam, és szóba került a palacsinta. Erről pedig eszembe jutott, hogy készítettem én már vegán palacsintát, ami nagyon finom volt, csak egy picit vastagra sikeredett. Szóval itt volt a lehetőség, hogy újraértelmezzem a kérdést, és összedobjak egy hagyományosabb magyar palacsinta receptet is.

Hozzávalók 16 palacsintához:
- 30 dkg tk tönkölyliszt;
- 1 púpos ek tápióka keményítő;
- 300 ml növényi tej;
- 600 ml hideg szénsavas víz;
- 1 +1 ek repce olaj;
- 1 késhegy szódabikarbóna;
- 1/2 kk só;
- 1 kk agávészirup.

A palacsintához szükséges hozzávalókat, 1 evőkanál olajjal turmixba öntöm és alaposan összekeverem - természetesen habverővel, tálban is tökéletes -, aztán olyan negyedórára félreteszem.
Egy tapadásmentes forró edénybe egy evőkanál olajat öntök, amit papírtörlővel elkenek és ezzel egyúttal a felesleget is felitatom, majd beleöntök a tésztából, amit az edény körkörös forgatásával elterítek. Amikor a széle elválik, megrázom a sütőt, majd egy félperc után megfordítom a palacsintát. A következő előtt a nyeles lábost leveszem a gázról, és az olajos papírtörlővel ismét kikenem, majd beleöntöm a következő tésztaadagot és így tovább. 

Nos, nekem 16 palacsinta lett ekkora adagból, de ez nyilván függ a sütő méretétől és a tészta vastagságtól is. Ami fontos, se nem sós, se nem édes, pont azért, hogy bármire felhasználható legyen, de természetesen változtassatok rajta kedvetek szerint.
Bevallom, nagyon ritkán állok neki a sütésnek, még akkor is, ha ez a recept nem zsíros, és a lakásnak sem lesz nehéz, olajszaga, egyszerűen csak nem szeretek a gáz mellett állni. Biztos eszem belőle néhány darabot, és a maradékot lefagyasztom, aztán majd csak előkapom, amikor szükséges.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...