2015. november 23., hétfő

Zöldséghamburger, házi zsemlével

Tegnap megmutattam, mit tehetünk akkor, ha nincs kéznél gyümölcscentrifugánk, és ennek következtében maradt egy bő bögrényi zöldségkeverékem. Kezdenem kellett vele valamit, bár le is fagyaszthattam volna, de már két hete hamburgert ennék, így az ötlet adott volt.

Hozzávalók:
- 1 bögre maradék zöldségkeverék
(ami van, de nálam 3 sárgarépa, 2 cékla, 1/4 avokádó; 1 bögre hóbanzöld és 1 kisebb bok csoj);
- 1/3 bögre zabpehely;
- 2 ek tápióka keményítő;
- 1/2 bögre főtt fehér bab;
- 2-2 ek repceolaj;
- 1 fej hagyma;
- 1 nagy gerezd fokhagyma;
- 1/2 kk füstölt paprika;
- 1 tk édesnemes paprika;
- 1/2 kk cayenne bors (opcionális);
- só, bors, majoránna.

Továbbá:
- feltét ízlés szerint;
(nálam csípős csalamádé, hagymás sajtkrém, mustár, ketchup). 

Felvágom a hagymát, fokhagymát, szétnyomom a babot, hozzá adom a zöldségkeverékemet, zabpelyhet, sózom, borsozom, mehet bele a 3 féle őrölt paprika, 2 evőkanál olaj, majoránna, tápiókakeményítő, és az egészet jól összekeverem, majd félreteszem.  
Nagyjából fél óra után újra átkeverem, és egy evőkanál olajon hat nagyobb korongot formálva sütöm, ahogy pirul az alja, úgy nyomom őket szét egy spatulával, ezzel nagyobb korongokat kapok - a keményítőnek el kell kezdenie dolgozni, ragadni, hogy összetartsa a zöldséges töltelékünket, előtte túl lágy a massza a formáláshoz.  
A pogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütöm, a közepe lágy marad. Aztán fogok egy zsemlét, félbevágom, az alját bőségesen megkenem a sajtkrémmel, mehet rá a egy pogácsa, aztán arra mustár, majd még egy pogácsát, csalamádé, ketchup, és kész is.

A hotdog kifli receptjét használtam, csak nem hat, hanem négy egyenlő részre szedtem, így lettek hatalmas zsemléim. A négy gombócot aztán egyenként átgyúrtam, majd mindet félbevettem, két lapos korongot képeztem belőlük, egymásra tettem őket. Pont mint a kifliket. A végén úgy néztek ki, olyan nagyok lettek, mint a bolti, csak sokkal finomabbak. Bár ez a recept nem annyira édes tésztát eredményez, ezért nyugodtan lehet duplázni/triplázni a hozzá adott édesítőt.

A sajtkrém is ismert recept, egy pinduri csavarral.

Hozzávalók:
- 1/4 bögre kesudió;
- 1 bögre meleg víz;
- 2 ek tápióka keményítő;
- 1 ek almaecet (ízlés szerint);
- 1/4 lilahagyma (ízlés szerint);
- 1 tk só.

A kesut a keményítővel, sóval, ecettel összeturmixolom, és amikor már minden pépes, hozzá adok egy darab hagymát. Nem kell, hogy teljesen pépes legyen, maradhatnak szép lila darabok a krémben, és lassú tűzőn 5-10 perc alatt felfőzöm az egészet.

Olyan az íze, az állaga, mint egy hagyományos hamburgernek, hiszen abban is a fűszerek fontosak, nem a hús. Bátran kísérletezgessetek a hozzávalókkal. A zsömlén és az ízesítése múlik minden, no meg hogy elég puha, szaftos maradjon a pogácsa. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...