2016. január 1., péntek

Beluga lencsés újévi ragu

A beluga lencse apró, fekete szemű lencsefajta, ami főzés közben barna színűvé válik. Nem igényel áztatást, de egy kicsivel lassabban készül el, mint a vörös rokona, ellenben nagyon finom, laktató, tömény fehérjeforrás, és a vegetáriánusok kaviárjának is nevezik. Tökéletes levesnek, hidegtálnak, köretnek, de most egy édes-savanyú egytálételt készítettem belőle.
Hozzávalók:

- 15 dkg beluga lencse;*
- 1 édesburgonya (45 dkg);*
- 3 nagyobb sárgarépa;
- 10 dkg zöldborsó;
- 5 dkg kukorica;
- 1-2 ek rizsecet ízlés szerint;* 
- 3 nagy gerezd fokhagyma;
- 1/2 tk cayenne bors (vagy csili por); 
- 1 ek repceolaj;
- só, bors, víz.

A tálaláshoz ízlés szerint: 
- kókusztejszín; 
- szójajoghurt;
- magtejföl.

A lencsét megmosom, és lecsöpögtetem, megpucolom, és falatnyira vágom az édesburgonyát, majd a sárgarépát nagyobb, rusztikus darabokra - ez utóbbi egyben marad, a burgonya azonban szétmegy főzés közben. Egy lábosba öntöm az olajat, mehet rá a fokhagyma, a lencse, édesburgonya, majd a sárgarépa és a mirelit zöldborsó, kukorica is. Jól átkeverem, sózom, borsozom, megszórom a cayenne borssal, aztán felöntöm vízzel, és lefedve párolom. Nagyjából húsz perc után hozzáadom az ecetet, pótlom a vizet, és további tizenöt - húsz percig főzöm. Ezután megkóstolom, az édesburgonya addigra teljesen szétesett, és a lencse is megfőtt - ha mégsem, adj hozzá vizet, és főzd tovább-, és sózom, ha szükséges. Tálaláshoz én a közepére tettem egy nagy kanál kókusztejszínt, de ha inkább savanykásra vágytok lehet joghurt vagy tejföl is. 

* Édesburgonya helyett tökéletes a sütőtök is, de ha nem elég édes, szükség lehet egy kis édesítésre. Ezúttal rizsecetet használtam, mert ez egy enyhén édesnek tűnő, különleges ízű fajta, nem olyan erős, mint a nálunk kaphatók ecetek. Balzsamecettel vagy almaecettel kiváltható, mindenesetre elsőre kevesebbet adjatok hozzá, és ha nem elég savanykás, öntsetek hozzá még.   
A beluga lencse helyett jó a vörös is, de mivel az 15-25 perc alatt elkészül, később kell a raguhoz adni. 

Eredményként egy kellessen krémes, fűszeres, édes-savanyú, gazdag ízvilágú ragut kapunk, ami szerintem tökéletesen illik az ilyen hideg, téli estékhez. Fogyasztható magában, rizzsel, vagy akár ropogós héjú kenyérrel is. 
És ha esetleg akad kéznél koriander, vagy petrezselyem zöld, bátran szórjátok meg vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...