2016. január 30., szombat

Sült brokkoli besamel mártással

Nagyon szeretem a brokkolik, de fogalmam sincs a  miértekről. Hagyományos, magyar ételeket készítő családból származom, és a '70-es, '80-as években egyáltalán nem lehetett kapni ezt a zöldséget. Vagy ha igen, senki sem tudta, mi az, ezért nem is igen vették meg. A családom sem ismerte. Az én vonzalmam akkor kezdődött, mikor egy magyar élelmiszerláncnál kezdtem el dolgozni, és a zöldséges részleg vezetője állandóan ajánlgatta. Ha így belegondolok az avokádót, spárgát és még egy sereg mást is neki köszönhetek. Elég az hozzá, azóta minden alkalmat megragadva habzsolom, ráadásul most csodás fej brokkolikat lehet kapni, vétek lenne nem kihasználni a lehetőséget.

Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli (500 g);
- 4 dl kesutej*;
- 15 dkg vegán sajt*;
- 2 ek barna rizsliszt;
- 1 kk fokhagyma granulátum;
- szerecsendió, só, bors.

A brokkolit rózsákra szedem, alaposan megmosom, és egy-két percre lobogó, sós vízbe teszem.
Leszűröm, elhelyezem egy jénaiban, és elkészítem a besamel mártást. Az olajon átpirítom a lisztet, hozzá adom a fokhagyma granulátumot - összecsomósodik, mert kevés a zsiradék, de semmi baj, szét fognak menni a kis gömbök, és ha nem, segítségül hívhattok egy habverőt-, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a tejet. Sózom, borsozom, megszórom egy késhegynyi szerecsendióval és felforralom - már itt is szépen befedi a kanalat, viszont sülés közben is változik, nem érdemes túl sűrűre készíteni. Ezután a brokkoli tetejére öntöm, és rá vágom vagy reszelem, kinek hogy, a sajtot. Nagyjából 15 perc alatt forró sütőben összepirítom, és barna rizzsel tálalom.

*A kesutejet rém könnyű elkészíteni. 75 ml diót beáztatok egy éjszakára - mindig van a hűtőben áztatott mag, sosem lehet tudni, mikor kell. Nagyjából egy decire megdagad, és először olyan 1,5 dl vízzel összeturmixolom, aztán fokozatosan hozzáadok még 2 és fél decit.
A vegán sajthoz most egy új receptet használtam, de még nem írtam róla, mert nem tökéletes az eredmény. Viszont garantáltan finom bármelyik korábbi receptemmel, vagy akár boltban vásárolttal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...