2016. április 24., vasárnap

Töltött mángold

Mindig is szerettem az apró, szabolcsi paradicsomos káposztákat. Káposztám nem volt itthon, de húsz darab csodás mángold levél igen, mégpedig  tenyér méretűtől egészen hatalmasig. Persze, jó salátának is, de most nem ezt kívántam.

Hozzávalók:
- 1 1/2 bögre rizs;
- 1/4 bögre kaviár lencse*;
- 20 mángold levél**;
- 1 nagy fej hagyma;
- 2 szál újhagyma;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 500 ml paradicsomszósz***;
- 1 tk tápióka keményítő;
- só, bors.


A rizst megfőzöm - a pergős most nem opció -, és külön a lencsét is, ennek az az oka, hogy a kaviár lencse eredetileg fekete, mire megfő, barna lesz, de addig elszínezi a  vizet rendesen. Közben a mangoldoknak levágom a szárát, és ahol nagyon vastag a levélben futó erezet, kivágom vagy levékonyítom, majd alaposan átmosom - a szár jó salátának vagy akár fasírtnak. A fej hagymát vékony karikákra vágom, az újhagymát zölddel együtt, és a fokhagymát is apróra darabolom. A paradicsompürét - nekem sűrű volt - dupla vízzel, borssal, egy kis sóval és a keményítővel kikeverem, aztán félre teszem. 

Amikor megfőtt a rizs, és langyosra hűl, beleteszem a leszűrt lencsét és az újhagymát, alaposan megborsozom - minden sós vízben főt, ezért most nem adok hozzá - majd óvatosan, de alaposan átkeverem. A lecsöpögött levelekből a kicsiket felszeletelem, és egy részét a fazék aljára teszem, aztán fogom az első levelet - ami túl nagy, harmadolom -, és egy evőkanál tölteléket teszek be, aztán összetekerem. Nos, eredetileg ezek tölcsérformájúak lennének, de mikor hogy sikerül. Amikor az első sor tölteléket szorosan leraktam, megszórom a hagymakarikák és a fokhagyma felével, majd ráteszem a következő réteget.
A tetejére mennek a maradék hagymák, a felcsíkozott mángold, és ráöntöm a paradicsomlép. Aztán felteszem főni. Mivel a töltelék teljesen kész, a mangold és a hagyma pedig nagyon vékony, a felforrt paradicsomlében nagyjából 5-10 percig fő, aztán elzárom a gázt, és kész. Nem mondom, hogy a legszebb étel, amit láttam, de tutira finom. A képen az egyik gombócról leszedtem a mangoldot, hogy lássátok, nem kell hozzá semi, ez biza egyben marad. 

* Kaviár lencse helyett használhatok vörös vagy apró barna fajtát, akár normál lencsét is, de ez utóbbit be kell áztatni és nem fő meg 15-20 perc alatt, ezt tartsátok észben. Persze a konzerv is tökéletesen megteszi.
** Természetesen fejes, édes káposztával is tökéletes csak előtte ki kell vágni az erezetét, és előfőzni. 
*** A paradicsomszósz szép, kasírozott papírdobozban érkezett, paradicsom, víz és némi só volt benne, de használhattok helyette friss paradicsomot, konzerv pürét, vagy darabolt fajtát, csak turmixoljátok össze.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...