2016. május 22., vasárnap

Spenótos chia pesto - Öntettől a krémig #26

Nem ez az első eset, hogy pestót készítek, de ez a mostani recept némileg különbözik a hagyományos fajtától. Az csak egy dolog, hogy teljesen vegán, olajat sem tartalmaz, de spenót az alapja. Ebből következően nyilván nem áll el 2-3 hétig, de egyetlen dolgot szinte biztosan ígérhetek, szinte azonnal el fog fogyni, szóval a hosszú tárolás eleve teljesen esélytelen. Bár, azt azért megjegyzem, fagyasztható.  

Hozzávalók: 
- 4 nagy marok spenót;
- 4 ek kesuvaj;*
- 1 tk almaecet vagy citrom lé;
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- 1 újhagyma fehér része;
- 2 ek chia mag;**
- 6-10 nagy levél bazsalikom;
- 1/2 tk só;
- 1/4 kk bors;
- 1/2 bögre víz.***

A recept szokás szerint rém bonyolult, mindent, a chia mag és a spenót kivételével összeturmixolok, majd apránként hozzáadom a megmosott, pucolt spenótot is. Az egészet egy tálba töltöm, és hozzáadom a chia magot, alaposan elkeverem, mehet be a hűtőbe egy 30-40 percre, aztán lehet fogyasztani. 

Szinte az összes B-vitamint tartalmazza (állítólag a chia mag tartalmaz B12-t is), de akad ott A, E és C - vitamin is. Aztán ugye itt van még a vas, kalcium, kálium, magnézium, folsav, omega 3 és 6, szelén, réz, és még ki tudja hol a vége.
Egy fehérje, aminosav bomba, ami jót tesz a csontoknak, támogatja az íny és fogak egészségnek megőrzését is. Szóval nem csak azért klassz, mert finom, harsogóan zöld, tehát gyönyörű, hanem azért is, mert rendkívül egészséges. 

*A kesuvaj helyett bátran használhattok mogyoró-, mandulavajat, mindegy, bár az íze más lesz. És igen, nem csak a fenyőmagot, hanem az olajat is ez váltja ki. Természetesen aki szereti, vagy tart otthon fenyőmagot, bátran szórjon bele néhány szemet. 
** A chia magot le lehet darálni, ha valakit zavar egyeben, úgy is kifejti jótékony hatását. 
*** A víz mennyisége opcionális, mert robotgép függvénye is, de ha kicsit folyósabb is lesz, nincs semmi gond, tehettek bele több chia magot. 

4 megjegyzés:

  1. Lehet, mondjuk sóskával? A spenótot nem eszem meg.
    És akkor, ha a spenótot nem turmixolod össze, hogy teszed bele? Egészben? Apróra vágva? És minden nyers benne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sóskával olyan savanyú lesz, hogy megzavarodsz. :) A spenót a bazsalikom miatt nem érezhető, csak az látszik, hogy nagyon zöld. :) A spenótot is össze turmixolom, csak apránként adom hozzá, különben nem tudom ledarálni. A pestóban minden nyers egyébként is, nem szoktuk megfőzni, csak a hozzávaló tésztát. :)

      Törlés
    2. Az mondjuk, igaz...
      Értem. Még életemben nem csináltam pestót, épp ideje lesz. :)

      Törlés
    3. Szerintem nem fogod megbánni ;) Az igazi peszto fenyőmaggal, bazsalikom alappal, parmezán sajttal és olívaolajjal készül. Na, ebből én majdnem mindent kihagytam :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...