2017. augusztus 20., vasárnap

Pirított tofukockák

Többször szóba került már, szeretem a tofut. Az sem titok, hogy vasárnap főzök meg az elkövetkezendő 2-3 napra, és előkészítek olyan dolgokat is, amikből a hét hátralévő részében alapként építkezhetek. A kedvencem jelenleg ez a kicsit savanykás, fűszeres tofu feltét, amit aztán boldogan teszek szendvicsbe, szórom tésztára, rizsre, bármire, amihez feltétként megfelel. És persze csak úgy elcsemegézem, amikor nem tudom, mit is ennék. Ez az alap recept, millió egyéb változata létezik, néhány kedvenc variációmat megosztom veletek a poszt végén.

Hozzávalók:
- 1 cs natúr tofu;
- 1 cs füstölt tofu;
- 1-1,1/2 tk só;
- 2 ek gm inaktív sörélesztőpehely;
- 1 tk fokhagyma granulátum;
- 1/2 citrom;
- 1 tk borecet;
- 1 tk olívaolaj - opcionális.


Rém egyszerű, a tofukat papírtörlő alatt óvatosan kinyomkodom, majd kockákra vágom, és vegyesen egy zárható zacskóba helyezem, sózom, megszórom fokhagymával, sörélesztővel, hozzá adom az olajat, ecetet és rácsavarom a citrom levét. Alaposan összeforgatom, és ha van időm, egy éjszakaára hűtőbe teszem. Ha nincs, akkor minimum 3 órára, és 50 percenként átfordítom a zacskót.  
A pihentetés után szilikonos sütőlapra teszem, egymástól egyforma távolságra, majd előmelegített sütőben 180-200 fokon addig pirítom, amíg minden oldala kellően meg nem pirul.


Nos, ahogy ígértem, leírom a kedvenc változataimat, és bár az a alap mindig ugyanaz, de ha nem szereted mondjuk a fokhagymát, hát hagyd ki belőle nyugodtan. 
1. Ha valamilyen ázsiai ihletésű ételhez készül, akkor előszeretettem adok hozzá 1-2 evőkanál tamarit, olyan 2 cm gyömbért reszelve, és nagyjából 2 teáskanál agave szirupot. 
2. A barbecue ízesítéshez plusz 1-2 evőkanál paradicsompüré, esetleg ketchup, ennek függvényben változó arányú kókuszcukor, chili, bors, vörös hagyma és füstölt paprika. 
3. És a klasszikus "mézes" mustáros változathoz szükséges 1 evőkanál mustár és 1-2 ek agave szirup, ízlés szerint.

Ennyi az egész, aztán ha kihűltek a kockák dobozban a hűtőbe teszem, és egész héten csipegetek belőlük. Természetesen vághatjátok szeletekre, csíkokra is, kinek mi az igénye, az ízén nem változtat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...